• Mon to Fri ordered before 21:30, next day delivered
  • Shipping to all European countries
  • Secure payment, in advance or afterwards
  • Order carefree

Hoe sluit je een connector aan?

 

Netwerkkabels of UTP kabels zijn kabels die modems, computers, experia-boxen etc. met het internet verbinden. Deze kabels zijn op maat te koop met een connector er al op aangesloten. Toch komt het vaak voor dat mensen liever zelf een kabel trekken, omdat er bijvoorbeeld een specifieke lengte nodig is. In dat geval is het het handigst om zelf een UTP kabel aan te schaffen en daar UTP connectors op aan te sluiten. Zo kunt u een kabel maken die volledig aan uw eigen eisen voldoet.

Om zelf een netwerkkabel te maken met aangesloten connectoren, heeft u wel het één en ander nodig:

Houd er wel rekening mee dat een netwerkkabel niet langer dan 100 meter kan zijn. Wanneer de kabel langer is dan 100 meter, kunt u last krijgen van gegevensverlies. Voor normaal thuisgebruik wordt een Cat6 kabel geadviseerd. Deze voldoet namelijk meestal meer dan genoeg. Een Cat5e kabel wordt over het algemeen afgeraden voor normaal thuisgebruik, omdat deze een iets lagere bandbreedte heeft. Het zal zonde zijn als u in de nabije toekomst opnieuw kabels moet leggen.

hoe-maak-je-een-cat-6-kabel
Om een connector aan te sluiten begint u eerst met het strippen van de mantel van de kabel. Dit kunt u het best doen door met een kabelstripper een draaiende beweging over de mantel te maken. Druk hierbij niet te hard. Wanneer u te hard drukt, kunnen de draden namelijk beschadigd raken. Het makkelijkst is om de mantel niet helemaal door te snijden, maar slechts heel iets in te snijden. Wanneer u de hele mantel rond bent gegaan, kunt u de mantel eraf trekken.

Als het goed is ziet u nu 4 paar draden. Deze draden zitten per twee in elkaar gedraaid. Deze hoeft u niet te strippen. Wel is het belangrijk om deze draden in de juiste volgorde te leggen. Dit is een secuur werkje en tevens ook het belangrijkste. Heeft u hier de volgorde niet goed liggen, zal de netwerkkabel niet naar behoren werken. De volgorde waarin de aderen moeten komen te liggen is als volgt:

Volgorde

Kleur

1

Oranje-Wit

2

Oranje

3

Groen-Wit

4

Blauw

5

Blauw-Wit

6

Groen

7

Bruin-Wit

8

Bruin

 

Nadat u de volgorde van de aders goed heeft gelegd, drukt u deze stevig in de connector. Zorg ervoor dat alle aderen precies dezelfde lengte hebben. Controleer dit door te kijken of ze allemaal strak voorin de connector zitten. Als u dit gedaan heeft, kunt u de connector in de RJ45-Tang plaatsen. De tang knijpt u daarna stevig dicht. Nu zullen de koperen delen van de connector in de UTP kabel worden gedrukt en zo verbinding maken.

 

Het aansluiten van een connector op een afgeschermde kabel
Het aansluiten van een connector op een afgeschermde kabel werkt op een soortgelijke manier. Zoals bij elke kabel, moet eerst de buitenmantel gestript worden. Vervolgens moeten de buitenste afscherming en het folie van de gestripte aders eraf gehaald worden. Hiermee worden de aders zichtbaar. De aders dienen in de juist volgorde worden gelegd, zoals hierboven uitgelegd.

Bij afgeschermde Cat6a kabels zullen de aderparen bestaan uit bijvoorbeeld groen en wit. Dan staat wit voor wit-groen. Waar bijvoorbeeld een aderpaar bestaat uit bruin en wit, zal wit staan voor wit-bruin. 

Please enter these characters in the following text field.

The fields marked with * are required.