01/06/2018 - 14:28
Welke netwerkkabel heb ik nodig?

Een ander woord voor een UTP-kabel is een netwerkkabel. Wil je gebruik maken van internet door middel van een vaste kabel? Dan maak je gebruik van netwerkkabels. Netwerkkabel.eu legt je de verschillen in netwerkkabels uit aan de hand van verschillende snelheden en bandbreedtes

Overzicht verschillen netwerkkabels

Type kabel Snelheid Bandbreedte
Cat5e 1 gigabit 100 mHz
Cat6 1 gigabit 250 mHz
Cat6a 10 gigabit 500 mHz
Cat7 10 gigabit 1500 mHz
Cat8 40 gigabit 2000 mHz

Benaming Kabel afscherming Aderparen afscherming
U/UTP geen geen
U/FTP geen folie
F/UTP folie geen
S/FTP vlechtwerk folie
SF/UTP folie, vlechtwerk geen

Daar op volgend kunt u ook een keuze maken uit een massief koperen netwerkkabel of een zogenoemde CCA kabel. CCA staat voor Copper Clad Aluminium. Dit betekent dat de kabel een aluminium kern heeft. Op het oog is het moeilijk te zien wat een CCA kabel is.

Het voordeel van een CCA kabel is dat ze in de aanschafprijs vele male goedkoper zijn dan een stugge koperen kabel. Wel hebben enkelen nadelen zoals:

• De flexibiliteit neemt in de loop van de tijd af.
  • De kans op breuken is veel groter
  • Weerstand is hoger als je hem gebruikt als stroomtoevoer bij bijvoorbeeld PoE.

Internetsnelheid

De Cat5e en Cat6 netwerkkabels zorgen voor een maximale internetsnelheid van 1 gigabit. Cat7 netwerkkabels zijn een stuk sneller en hebben een maximale snelheid tot 10 gigabit. Hiermee bent u goed voorbereid op de toekomst, deze netwerkkabels zijn erg geschikt voor hogere snelheden en glasvezel.

Bandbreedte

De Cat5e heeft een bandbreedte van 100 megahertz, de Cat6 een bandbreedte van 250 megahertz, de Cat6a een bandbreedte van 500 megahertz en de Cat 7 heeft een bandbreedte van minimaal 600 megahertz wat kan oplopen tot maar liefst 1500 megahertz. Hoe hoger de bandbreedte is, hoe meer toepassingen of computers een optimaler resultaat zullen hebben. Voor het afspelen van goede kwaliteit audio raden wij een Cat7 kabel aan.